Beginnen met affiliate marketing

Affiliate marketing klinkt wellicht uitdagend, maar is eigenlijk enorm eenvoudig, zelfs wanneer je pas net bent begonnen met een nieuwe website. Met affiliate marketing kun je zonder al te veel moeite wat extra centen bijverdienen met je website. Interesse? Wij leggen je precies uit hoe je moet beginnen met affiliate marketing.

Man op laptop

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is het adverteren van producten/services op een website, waarbij de eigenaar van de website na iedere verkoop die gemaakt is via die advertentie een deel van de opbrengst krijgt (commissie). Dit hoeft overigens niet per se een verkoop te zijn; soms krijgt de website-eigenaar al betaald als er op de advertentie wordt geklikt of wanneer iemand klikt en zich vervolgens abonneert op de website van de adverteerder.

Affiliate marketing heeft dus te maken met twee partijen: de adverteerder/verkoper en de website-eigenaar/affiliate die de advertentie plaatst. Verkopers kunnen zo reclame maken voor hun producten, en website-eigenaren kunnen hier wat extra geld mee verdienen. Dus beide partijen halen dus voordeel uit affiliate marketing.

Kies de producten/services

Maar hoe begin je met affiliate marketing als website-eigenaar/affiliate? Het eerste wat je moet beslissen is welke (type) producten of services je wilt adverteren op je website. Heb je bijvoorbeeld een website over het kweken van groenten en fruit? Dan is het verstandig om advertenties te tonen met tuinartikelen. Deze producten passen namelijk bij de doelgroep van jouw website.

Een affiliatenetwerk kiezen

Er zijn veel verschillende affiliatenetwerken in Nederland. Nadat je hebt besloten welke producten/services je wilt adverteren, kun je gaan kijken welk affiliatenetwerk hier het beste bij past.

Het partnerprogramma van Bol.com is bijvoorbeeld zeer geschikt voor een website over groenten en fruit kweken. Via hun netwerk kun je namelijk kiezen om alleen advertenties van tuinartikelen te tonen.

Wil je keuze hebben uit meer verschillende adverteerders? Dan zijn affiliatenetwerken zoals Daisycon en TradeTracker een goede keuze. Zij bieden namelijk advertenties van veel verschillende soorten verkopers aan.

netwerk

Advertenties integreren in je website

Nadat je een affiliatenetwerk hebt gekozen, moet je je hier gratis aanmelden. Wat je precies moet invullen hangt af van het affiliatenetwerk.

Vervolgens krijg je verschillende mogelijkheden om de advertenties van de verkoper te verwerken in je website. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een banner, link, of productfeed. Het affiliatenetwerk geeft je altijd duidelijke instructies over hoe je dit precies kunt doen.

Zo wordt er voor jou een link gegenereerd die je moet kopiƫren om vervolgens in de code van jouw website te plakken. Hierdoor kan de adverteerder/het affiliatenetwerk bijhouden wie er op de advertentie heeft geklikt en hoe vaak. De adverteerder houdt vervolgens precies bij wat de opbrengst is en berekent de commissie die jij zal ontvangen. Deze commissie wordt vervolgens uitbetaald (meestal iedere maand).

Content marketing

Het is echter belangrijk dat je de links, banners en productfeeds op een goede manier verwerkt in de content van jouw website. Deze advertenties moeten namelijk niet ten koste gaan van de gebruikerservaring van je bezoekers. Dit heeft namelijk een negatief effect op de positie van jouw website in de zoekresultaten van zoekmachines.

Een goede plek voor advertenties in de vorm van een afbeelding is bijvoorbeeld de zijbalk (sidebar). Hierdoor zijn de advertenties goed zichtbaar maar onderbreken ze niet de content in het midden van je website.

Ook is het belangrijk dat je steeds nieuwe content blijft produceren. Hierdoor blijven er namelijk bezoekers naar jouw website komen, wat resulteert in meer klikken op de advertenties en dus in een grotere kans op meer commissie.